Geschiedenis

René en Anna Jannes-Mertens komen na WO II vanuit Limburg aan in Antwerpen. René weet niet veel van vis, maar kijkt wel gefascineerd naar de vaardigheden van de visboeren. Begin jaren 1950 waagt hij zijn kans: hij opent een eigen vishandel, De Garnaal, in de Vosstraat in Borgerhout.

Anna en René leren zeer snel hun stiel en maken van de winkel een succes. Een tiental jaar later verhuizen ze De Garnaal naar een nabijgelegen, nieuw ingericht pand in de Gitschotellei.

René en Anna hebben twee zonen, Ivo en Eric. De twee jongens draaien van jongs af aan mee in de winkel. Ivo, de oudste zoon, stapt in de voetsporen van zijn vader. Hij volgt een koksopleiding en introduceert de voorbereide maaltijden in de winkel. Naast vis worden er nu ook visbereidingen, kant-en-klare koude schotels en ovenschotels verkocht.

In 1970 begint Ivo een eigen zaak: hij neemt een vishandel in de Brederodestraat over.

In 1977 besluiten René en Anna hun zaak over te dragen aan een andere winkelier. Hun jongste zoon Eric, is intussen vrachtwagenchauffeur geworden. Erik trouwt met Alice Braat, die wel geïnteresseerd is in vishandel.

In 1980 nemen Alice en Eric de Brederodese Vishal over. De winkel draait erg goed.

In 1988 besluit Eric om ook De Nieuwe Vishal in de Lange Lozanastraat over te kopen en nieuw leven in te blazen.

Na het succes van De Nieuwe Vishal, volgt de overname van vishandel De Concurrent in het Antwerpse Klapdorp. En met de overname van groothandelaar Plattenbosch in de Riemstraat, waagt Eric zich ook in de groothandel.

Begin jaren 1990 beslist Alice De Nieuwe Vishal te runnen. Eric doet de twee andere vishandels en de groothandel draaien.

Enkele jaren later ondervindt Eric problemen met de groothandel Plattenbosch. De stad heeft op het Kielsbroek een terrein aangelegd voor zowel de vroegmarkt in groenten en fruit, als voor de groothandels in vis. Zo wil de stad het vrachtvervoer uit de stad houden. Er worden bijgevolg geen vergunningen meer uitgereikt voor visgroothandels in de Riemstraat. De handelaars beschikken doorgaans echter niet over het kapitaal voor nieuwbouw en schaalvergroting bij vestiging op het Kielsbroek.

De hoogdagen van de visverkoop zijn volgens Eric dan voorbij. Het is moeilijk lage prijzen te bieden door toegenomen wetgeving en controle.

Eric besluit in 1998 uiteindelijk om zijn activiteiten in de vishandel stop te zetten. Alice werkt intussen verder in De Nieuwe Vishal. Ze investeert in 2003 in een grondige renovatie van de winkel.

In 2013 begint ze uit te kijken naar een overnemer. Dat blijkt geen eenvoudige klus, want visverkoop lijkt niet zo’n aantrekkelijk imago te hebben. Dan overweegt Stef, haar zoon, zijn drukbezette job in de expeditie stop te zetten.

Na een jaar loondienst bij Alice, neemt Stef De Nieuwe Vishal over van zijn moeder. Daarmee is hij meteen de derde generatie vishandelaar. Stef kiest daarin meteen ook een eigen koers.

Openingsuren

Ma:
Gesloten
Di:
9:00 - 13:00 | 14:00 - 18:00
Wo:
9:00 - 13:00 | 14:00 - 18:00
Do:
9:00 - 13:00 | 14:00 - 18:00
Vr:
9:00 - 13:00 | 14:00 - 18:00
Za:
9:00 - 16:00
Zo:
Gesloten